A nyár a napsütés, a vakáció, a víz és a fürdés időszaka. Ha van a kertben egy tágas tó, ahol felfrissülhetünk vagy akár úszhatunk is, az igazi áldás a forró napokon. Sajnos előfordulhat, hogy ezt az örömöt az algák megzavarják. De miért éppen nyáron jelennek meg ilyen tömegesen – és mit tehetünk ellenük?
Nyáron tényleg ideálisak a körülmények az algák számára?
Igen, az algáknak nyáron valóban tökéletesek a feltételek, elsősorban három fő tényező miatt:
- Hosszú a napsütéses időszak – a nyári napok a leghosszabbak, az éjszakák a legrövidebbek
- Magas a víz hőmérséklete – a felszínen vagy a sekély részeken akár 30 °C is lehet
- Bőséges a tápanyag-utánpótlás – nyáron sok tápanyag kerül a tóba: pollen, por, algaspórák, rovarok, valamint a halak etetése és anyagcseretermékei is jelentős mértékben hozzájárulnak a tápanyagok feldúsulásához, amit az algák gyorsan ki is használnak
Miért nő alga a tavunkban, ha pedig vannak benne növények és jó szűrés is?
Gyakran előfordul, hogy a tavunk megfelelően méretezett szűrőrendszerrel van ellátva, bőségesen be van ültetve növényekkel, nincsenek benne sekély részek, a mélysége meghaladja az 1,5 métert, csak kevés hal él benne, a vízutánpótlás vezetékes vízből történik, és a tavat a nap csak részben éri – vagyis minden pont úgy van, ahogy azt a tószakértők javasolják. És mégis megjelenik benne a fonalas alga, amely gyorsan véget vethet a nyári idillnek.
Előfordul, hogy két szomszéd szinte teljesen azonos tavat építtet ugyanattól a kivitelezőtől, ugyanazzal a technológiával, ugyanabból a vízforrásból, ugyanolyan idősen – és mégis csak az egyiknél marad a víz szép, algamentes, míg a másiknál nem.
Miért történik ez így?
A válasz nem egyszerű. Először is jó, ha emlékeztetjük magunkat arra, hogy egy tó nem halott vízzel teli medence, hanem élő organizmus. Ebben az élő rendszerben rengeteg tényező hat egymásra, amelyek mind befolyásolhatják a fonalas algák növekedését, és ezek a tényezők szorosan összefüggenek egymással.
Ha ez az érzékeny egyensúly bármilyen módon felborul, az már elég lehet az algák gyors elszaporodásához. Elég hozzá egy nagyobb zápor (amely szennyeződést mos be a tóba a környezetből), vagy a levegőből lehulló virágpor, néhány egymást követő forró nap, amikor a víz hőmérséklete már néhány centiméterrel a felszín alatt is meghaladja a 28 °C-ot, nagy hőmérséklet-ingadozás néhány napon belül, kútvízzel való utántöltés kánikulában (hiszen száraz időszakban a kutakban koncentrálódhatnak az ásványi anyagok és műtrágyák), valamint a fokozott fürdőhasználat is szerepet játszhat.
Az algásodást kiváltó tényezők tehát sokfélék lehetnek, és hatásuk összeadódik, ha egyszerre több jelentkezik. Természetesen a nagyobb kerti tavak sokkal stabilabban viselik ezeket a kilengéseket, mint például azok, amelyek térfogata 10 m³ alatti.
A tó életkora is sokat elárul. Az első két évben a rendszer általában jól működik, és az algák csak minimálisan jelennek meg. A fordulópont általában a harmadik és ötödik év között következik be. Az ötödik év után a tó működése már beállt, stabil. Ha a karbantartás megfelelően történik, akkor nincs miért aggódni. A tulajdonos ekkorra már jól ismeri a saját tavát, érti a működését, és tudja, hogy néhány milliméteres algaréteg esztétikailag nem rontja el a tó látványát.
Hogyan tarthatjuk nyáron tisztán a tavat algák nélkül?
A nyár, vagyis az év legmelegebb időszaka alatt a kerti tóban minden biológiai folyamat teljes erővel zajlik. A tóban megnő a tápanyagtartalom, mivel ezek a vízbe jutnak a levegőből származó porszemcséken keresztül, esőzések alkalmával, a halak etetése révén, virágporból, valamint az elhervadt és elhalt növényi részekből. Még a fürdés során is beviszünk bizonyos mennyiségű tápanyagot a vízbe.
Ha a tó megfelelő szűrési kapacitással rendelkezik, akkor ezt a tápanyagterhelést viszonylag jól tudja kezelni. Ha viszont ez hiányzik, vagy valamilyen módon felborul, azt az algák azonnal kihasználják. Ezek az algák a legegyszerűbb és legrégebbi növények közé tartoznak, amelyek a levegőből, madarak által vagy más módon jutnak a vízbe, és azonnal hasznosítani kezdik a szabadon elérhető tápanyagokat. Az algák nagyon gyorsan növekednek, és egyetlen előnyük, hogy képesek csökkenteni a tó vizének tápanyagszintjét.
Mit okozhatnak az algák?
Ha túlságosan elszaporodnak, annak sok hátránya lehet. A halakat veszélyeztetik például a pH-érték ingadozásai, az esetleges oxigénhiány, vagy az elfulladás kockázata – különösen a fonalas algacsomók között. Ezt különösen jól tudják a tokhalfélék tenyésztői. És nem utolsósorban az algák esztétikailag is rontják a tó látványát. Számomra személy szerint azonban egy néhány milliméteres élénkzöld algaréteg épphogy fokozza a vízi elem szépségét.
Tipp: Az algáknak rengeteg fajtája létezik, többet is megtudhatsz róluk a „Algák a tóban – fonalas alga vagy zöld víz?” című cikkben.
Hogyan csökkenthetjük az algák megjelenését nyáron?
Ahhoz, hogy nyáron kevesebb alga legyen a tóban, gondoskodnunk kell róla. Mégpedig úgy, hogy megpróbáljuk csökkenteni a tóba jutó tápanyagok mennyiségét. A levegőből származó por és virágpor ellen ugyan nem tudunk védekezni, de az elhalt növényi részek eltávolítását el tudjuk végezni, a halakat mértékkel tudjuk etetni, a szkimmert és a szűrőrendszer mechanikus részeit ki tudjuk tisztítani, illetve az iszapot és a szennyeződéseket rendszeresen el tudjuk távolítani a tó aljáról.
- A tó aljáról történő szennyeződés eltávolításához kiváló segítség az Attack Pond, amely képes a kavicsrétegből vagy kövek közül is kiszívni a lerakódásokat.
- A tisztítás után a biológiai folyamatokat támogathatjuk a Bacter Pond baktériumkészítmény hozzáadásával.
- Növényes tavakba, ahol többféle tavirózsa is található, ajánlott a Kata Pond.
- Olyan tavakba, ahol kevés a növény vagy rendszeresen fürdőznek benne, a Super Pond a megfelelő választás.
A zöld víz gyors eltávolításához használható a Brilliant Pond, de figyelem: magas vízhőmérséklet (26 °C fölött) és jelentős halállomány esetén óvatosan kell alkalmazni. A készítmény jelentős mennyiségű zavarosságot süllyeszt a tó fenekére, ahol ezek a szennyeződések bomlásnak indulnak. Ez a folyamat oxigént fogyaszt, ami veszélyes lehet. A melegebb víz kevesebb oldott oxigént tartalmaz, és a biológiai folyamatok is intenzívebbek, mint hideg vízben – tehát erre érdemes odafigyelni.
Szép nyarat és tiszta vizet kíván: Mirek Hanák
Merre tovább?
Fedezze fel további cikkeinket a kerti tó gondozásáról:
- Hogyan kezeljük az algákat a tóban. Hosszú fonalas alga vagy zöld víz?
- Miért a nyár a legjobb időszak az algák számára a tóban, és hogyan csökkenthetjük az algák előfordulását?