Minden tótulajdonos ismeri és használja a tóbaktériumokat. De miért használjuk őket, és mi a szerepük? Sok forgalmazó vagy gyártó a biológiai egyensúllyal érvel, de mit is jelent pontosan ez az egyensúly, és hogyan jön létre?
Baktériumok a tóban
Először is osszuk fel a baktériumokat – a célunk szempontjából ezt most nagyon leegyszerűsítem és általánosítom. A tóban található baktériumok lehetnek aerobok (oxigénre van szükségük), anaerobok (az oxigén káros számukra), továbbá olyanok, amelyek szerves anyagokból nyerik a tápanyagot (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) – ezeket szakszerűen kemoorganoheterotróf baktériumoknak nevezzük –, illetve olyanok, amelyek szervetlen anyagokat hasznosítanak (nitrátok, nitritek, szulfátok stb.), ezek a kemolitautotróf baktériumok.
A baktériumok rendkívül fontos és pótolhatatlan szerepet játszanak a természetben: lebontják és „eltakarítják” az elhalt növényeket, állatokat és azok maradványait, ezzel biztosítva a tápanyagok körforgását. A tóban sincs ez másként – segítenek lebontani az etetési maradványokat, elhalt növényi részeket, halürüléket, polleneket és minden egyéb szennyeződést, ami a tóba hullik.
Működésük során csökkentik a víz tápanyagtartalmát (trofitását), ami hatással van az ökoszisztéma stabilitására, valamint az oldott oxigén mennyiségére is. A baktériumok hatása különösen szembetűnő olyan tavaknál, ahol halak – főként KOI pontyok, ezek nagy étvágyúak és jelentős terhelést rónak a vízre – is élnek.
Gyakran találkozunk azzal az állítással, hogy a baktériumok (és a vízinövények is) a tápanyagok csökkentésével elérik, hogy ne nőjenek algák a tóban. Ez tévedés – az algák nem tűnnek el a tóból, csupán növekedésük mértéke válhat elfogadhatóbbá egyes tótulajdonosok számára. Az is hibás állítás, hogy a tóba adagolt baktériumok képesek eltávolítani a foszfort, amely az algák fő növekedési motorja.
Az olyan baktériumfajták, amelyek képesek foszfort eltávolítani, olyan körülményeket igényelnek (például szénforrást), amelyek nem teszik lehetővé a halak és növények életét a tóban. Még a legtöbb szennyvíztisztító sem képes biológiai úton, azaz baktériumok segítségével eltávolítani a foszfort a vízből.
A tápanyagok csökkentésével nem lehet teljesen megszabadulni az algáktól, csupán megváltozik a fajösszetételük a tápanyagigényük szerint. Ha azt szeretnénk, hogy a tóban egyáltalán ne legyenek algák, akkor algairtó készítményeket kell használni.
A baktériumok biofilmet hoznak létre a tóban, ez számos mikroorganizmus faj közössége, amelyek szimbiózisban élnek. A biofilm elsősorban a vízből veszi fel a tápanyagokat, bevonja a fóliát (igen, az a síkos fóliát a baktériumok alkotják), a köveket, a szűrőanyagot és a szűrőrendszer falait. Ha megfelelő mennyiségű baktériumot juttatunk a tóba, idővel kialakul a biológiai egyensúly.
Ez tulajdonképpen olyan biofilm-felület létrejöttét jelenti, amely folyamatosan képes felhasználni a tóban keletkező tápanyagokat, legyenek azok a halak aktivitásából, környezeti hatásokból vagy más forrásokból, miközben a vízminőség változatlan, és a tótulajdonosok számára elfogadható marad. Fontos, hogy élő baktériumokat juttassunk a tóba, amit minden tulajdonos maga is tapasztalni fog idővel.
Mikor és milyen baktériumokat használjunk a tóban?
Indító vagy szűrőbaktériumok használata tavasszal ajánlott, amikor a víz hőmérséklete eléri legalább a 10 °C-ot, vagy felújított vagy újonnan épített tó üzembe helyezésekor. Az indító baktériumoknak koncentráltaknak kell lenniük, és olyan fajokat kell tartalmazniuk, amelyek hűvösebb vízben is aktívak.
Szezonális baktériumokat, ahogy a nevük is mutatja, a szezon során bármikor alkalmazhatunk. Ezeket a baktériumokat a víz kémiai változásainál adagoljuk, például halkezelés után, vízpótláskor, algairtás után, a halak túletetéséből adódó vízminőség-romlás esetén, vagy ha a szűrőt több mint 12 órára leállítottuk.
Probiotikus baktériumok szimbiotikus baktériumtörzseket tartalmaznak, amelyek a halak bélflórájából származnak. Bizonyos törzsek kombinációja olyan anyagokat termel, amelyek felszívódnak a véráramba, és már alacsony koncentrációban is stimulálják az immunválaszt a kórokozókkal szemben, így védik a halakat a fertőzések kialakulásától. A hal probiotikumok jelenleg az egyetlen lehetséges módjai a súlyos, gyógyíthatatlan vírusos betegségek megelőzésének. Alkalmazásuk a víz 10 °C feletti hőmérsékletekor ajánlott, akár közvetlenül a vízbe juttatva, akár az eledelhez adagolva. A hatás eléréséhez a probiotikus baktériumok használata legalább két-három hónapig szükséges.
A baktériumos készítmények többsége Bacillus sp. baktériumokat tartalmaz, amelyek gyorsan szaporodnak és hatékonyan képesek felhasználni a vízben oldott tápanyagokat. Azonban a cseh éghajlati viszonyok között működő tavakhoz több baktériumfajra és szerotípusra van szükség, amelyek együttműködnek a víztisztításban. A baktériumok egyszerűen a tavakhoz tartoznak.
Home Pond, Mirek Hanák
Merre tovább?
Fedezze fel további cikkeinket a kerti tó gondozásáról: